Una dintre marile întrebări ale omenirii este: “Când va fi descoperit leacul pentru cancer?”
De-a lungul timpului, mai multe tipuri de terapii și-au câștigat un loc important în terapia cancerului, contribuind la creșterea marcată a supraviețuirii.
Chirurgia a fost și rămâne principala armă de luptă împotriva cancerului, atunci când boala este în stadii incipiente și tumora poate fi scoasă din organism.
Radioterapia, adică proiectarea unui fascicul de radiații către zona în care este localizat cancerul, este o opțiune serioasă pentru cancerul de cap și gât, unele cancere ale sângelui sau cancerul colo-rectal.
Tratamentele hormonale, de asemenea, sunt eficiente în cancerele care depind de hormonii organismului, precum cancerul la sân sau cancerul de prostată.
Chimioterapia a adus de-a lungul timpului numeroase beneficii în privința supraviețuirii bolnavilor cu cancer, însă efectele adverse sunt greu de suportat de către pacient și contribuie la stigmatizarea bolnavilor oncologici.
După descifrarea genomului uman și înțelegerea profundă a modului în care apare cancerul, de la modificările genelor până la afectarea întregului organism, a apărut o categorie nouă de medicamente: terapiile țintite.
Spre deosebire de chimioterapie, terapiile țintite au calitatea de a ataca numai celulele tumorale, nu și pe cele normale, ale organismului. În consecință, aceste medicamente sunt în general mai eficiente și mai ușor de tolerat de către bolnav.
În fiecare zi, în organismul fiecăruia dintre noi se produc câteva sute de celule canceroase, care în mod normal sunt recunoscute și eliminate de către sistemul imun. Cancerul se dezvoltă atunci când sistemul imun nu mai recunoaște și nu mai elimină celulele canceroase.
O nouă categorie de medicamente, imunoterapiile, reușesc să “trezească” sistemul imun al organismului pentru a recunoaște și a ataca tumora. Imuno-oncologia, cum se numește acest domeniu nou în tratamentul cancerului, este deja o realitate pentru pacienții cu melanom, cancer pulmonar, cancer de vezică urinară sau cancer renal. Iar rezultatele ne fac să sperăm că nu este prea departe chiar ziua în care va fi găsit leacul pentru cancer.
Află mai multe despre tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit, pe altfeldesprecancer.ro. O campanie derulată de Centrul pentru Inovație în Medicină, în colaborare cu Abbvie.