A VENIT MOMENTUL Să discutăm altfel despre diagnosticul cancerului

În ultimii 25 de ani, după descifrarea genomului uman, cunoștințele despre biologia cancerului au explodat și diagnosticul cancerului s-a rafinat foarte mult.

Pe lângă depistarea precoce a bolii, diagnosticul precis și accesul la tratamente moderne au contribuit major la schimbarea perspectivei pentru bolnavul cu cancer.

Diagnosticul de cancer este sigur doar în urma biopsiei - adică analiza în laborator a unui fragment din tumoră. Celelalte analize, de sânge sau radiologice, oferă doar indicii asupra posibilei prezențe a cancerului.

În urma rezultatului biopsiei, se stabilește și care este cel mai potrivit tratament pentru acel tip de cancer. Niciun tratament pentru cancer nu trebuie să înceapă înainte de stabilirea unui diagnostic sigur și de precizie.

În ultimii 25 de ani, după descifrarea genomului uman, cunoștințele despre biologia cancerului au explodat și diagnosticul cancerului s-a rafinat foarte mult.

La baza diagnosticului de precizie al cancerului stau așa-numiții biomarkeri - părți din structura tumorii sau a sistemului imun, implicate în apariția și dezvoltarea cancerului, și care odată puse în evidență sunt în măsură să ne indice în ce măsură un tratament poate fi eficient și sigur.

În acest moment, nu mai este suficient să știi că suferi de un cancer pulmonar, de sân sau colo-rectal, ci este obligatorie testarea specifică în laborator pentru acei biomarkeri corelați fie cu o eficiență crescută, fie cu un profil de siguranță cât mai bun al medicamentului.

Această abordare se numește medicină personalizată sau medicină de precizie în oncologie. Tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Și de prima dată.

Află mai multe despre cum funcționează medicina personalizată în cancer de pe site-ul altfeldesprecancer.ro. O campanie derulată de Centrul pentru Inovație în Medicină, în colaborare cu Abbvie.

Copyright 2017 - Centrul pentru Inovație în Medicină