A VENIT MOMENTUL Să discutăm altfel despre prevenția cancerului

Jumătate dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite

Apariția cancerului este legată de modificări majore la nivelul ADN-ului celulor normale. Aceste transformări, care fac o celulă normală să se transforme într-o celulă canceroasă, sunt adesea determinate de factori pe care îi putem influența într-un mod relativ simplu.

Deși 50% dintre cazurile de cancer au cauze care pot fi prevenite, numărul persoanelor diagnosticate cu această boală continuă să crească.

Top 3 factori de risc pentru apariția cancerului includ fumatul, infecțiile și obezitatea. Dar contează foarte mult și expunerea excesivă la soare, sedentarismul, dieta, consumul de alcool sau poluanții atmosferici.

Fumatul este asociat cu dezvoltarea a 17 tipuri de cancer, nu doar a cancerului pulmonar, după cum poate am fi crezut. Cancerul de vezică urinară, cancerul ovarian sau uterin, cancerul de cap și gât sau cancerele sistemului digestiv - de esofag, stomac, ficat și pancreas - sunt corelate toate cu fumatul.

Un procent important dintre persoanele care se infectează cu virusul hepatitic B sau C poate dezvolta, la un moment dat, cancer de ficat.

Infecția cu virusul numit HPV se asociază cu apariția cancerului de col uterin.

3 tipuri de cancer de piele apar ca urmare a expunerii necontrolate la soare.

Dacă discutăm despre obezitate și despre sedentarism, 20% dintre cazurile de cancer sunt diagnosticate la persoane care au kilograme în plus.

14 tipuri de cancer, de la cancerul tiroidian la cancerul de rinichi și ovarian, se asociază cu o greutate corporală mai mare decât cea recomandată.

Așadar, dacă:

  • renunți la fumat
  • te vaccinezi împotriva hepatitei B și a HPV
  • te protejezi față de transmiterea infecției cu hepatita B, hepatita C și HIV
  • te tratezi cu medicamente interferon-free pentru hepatita C
  • reduci consumul de alcool și de alimente cu multe calorii
  • îți îmbunătățești activitatea fizică
  • te protejezi prin haine și creme cu factor de protecție atunci când te expui la soare

Atunci poți contribui substanțial la prevenția apariției cancerelor care pot fi prevenite, în baza cunoștințelor actuale.

Află mai multe despre prevenția cancerului pe altfeldesprecancer.ro. O campanie derulată de Centrul pentru Inovație în Medicină, în colaborare cu Abbvie.

Copyright 2017 - Centrul pentru Inovație în Medicină