A VENIT MOMENTUL Să discutăm altfel despre cancer

“The Big C” - “Marele C”. Cuvântul pe care mulți medici nu l-au pronunțat în fața pacienților timp de decenii. Și cuvântul de care omenirea s-a temut și încă se teme.

Cancer.

Simpla pronunțare a termenului, din partea medicului, evocă încă pentru 45% dintre români o sentință definitivă: decesul iminent, în scurt timp.

Resemnarea în fața diagnosticului de cancer nu se corelează însă cu imensa acumulare de date științifice despre prevenția, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul cancerului.

În Statele Unite ale Americii, două din trei persoane diagnosticate cu cancer trăiesc la 5 ani de la momentul în care au fost diagnosticate.

Pentru cancerul de tiroidă, de prostată sau chiar cancerul la sân, regula este supraviețuirea a peste 95% dintre bolnavii cu cancer, pe o perioadă mai lungă de 5 ani.

Lupta cu cancerul a început în urmă cu 45 de ani, în Statele Unite, și are din ce în ce mai mulți câștigători din rândurile celor care au avut neșansa de a avea scris pe buletinul medical “Big C”.

Pentru a câștiga definitiv această luptă, pe lângă continuarea cercetării și asigurarea accesului la rezultatele acesteia, devine din ce în ce mai important

“Să discutăm altfel despre cancer”.

Să discutăm - pentru că prea puțini sunt cei care au făcut-o până acum.

Altfel - adică bazat pe dovezile științifice care susțin, de exemplu, că există mijloace eficiente de prevenție și depistare precoce pentru cancerul de col uterin sau cancerul pulmonar.

Altfel - cu optimismul adus de noile mijloace diagnostice și terapii, precum medicamentele țintite și imunoterapiile, care ajută ca, în cazul diagnosticului de melanom malign avansat, unul din 5 pacienți să supraviețuiască mai mult de 10 ani.

Vino alături de noi pe altfeldesprecancer.ro. O campanie derulată de Centrul pentru Inovație în Medicină, în colaborare cu Abbvie.

Copyright 2017 - Centrul pentru Inovație în Medicină