A VENIT MOMENTUL Să discutăm altfel despre depistarea precoce a cancerului

Experții au definit criteriile pentru programele de depistare precoce, prin screening, pentru 5 tipuri de cancer: de sân, col uterin, colo-rectal, prostată și cancer pulmonar.

În Statele Unite ale Americii, 2 din 3 pacienți cu cancer trăiesc la 5 ani de la momentul diagnosticului.

În cazul cancerului la sân, peste 90% dintre femeile diagnosticate în SUA trăiesc pe termen lung. Iar unul dintre elementele cheie pentru această schimbare de perspectivă ține de depistarea precoce a bolii.

În general, trec ani de zile de când apare cancerul și până la primele simptome ale bolii. Adesea, momentul diagnosticului vine prea târziu și boala este deja avansată.

Cu cât un tip de cancer este detectat mai repede, înainte de a se extinde la celelalte organe, cu atât crește probabilitatea de a fi tratat cu o eficiență crescută.

La nivel internațional, experții au definit criteriile pentru programele de depistare precoce, prin screening, pentru 5 tipuri de cancer: de sân, col uterin, colo-rectal, prostată și cancer pulmonar.

Pentru fiecare dintre acestea, au fost identificate teste specifice, puțin invazive, care pot să atragă atenția mai repede asupra unei posibile boli.

Pentru depistarea precoce a cancerului la sân, de exemplu, sunt esențiale auto-palparea sânilor, dar și ecografia și, mai ales, mamografia.

Depistarea cancerului de col uterin presupune fie realizarea cunoscutului test Pap, fie o variantă modernă, determinarea directă a HPV.

Analiza PSA în sânge contribuie la salvarea vieții pentru mulți bărbați, ajutând la diagnosticarea rapidă a cancerului de prostată.

Iar o examinare computer tomograf cu doze mici de radiații tinde să se impună drept principala metodă pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar.

Mai mult, în ultimii ani, o serie de teste genetice de ultimă generație au început să fie folosite pentru determinarea riscului de a face cancer de sân, de ovar, de stomac sau tiroidian.

Află mai multe despre cum poate fi diagnosticat mai repede un tip de cancer pe altfeldesprecancer.ro. O campanie derulată de Centrul pentru Inovație în Medicină, în colaborare cu Abbvie.

Copyright 2017 - Centrul pentru Inovație în Medicină